Wydawca treści Wydawca treści

Grzyby

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów, czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń, czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać - odpowiedzi na te i inne pytania.

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów?

Podstawową zasadą jest zbieranie tylko i wyłącznie owocników grzybów, które dobrze znamy. Nie należy zbierać osobników zbyt młodych, bo to utrudnia określenie gatunku oraz zbyt starych, które z kolei mogą być toksyczne. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy  znaleziony  grzyb jest przydatny do spożycia, to lepiej pozostawić go w lesie.

Aby nauczyć się prawidłowego zbierania grzybów i rozpoznawania gatunków warto uczestniczyć w organizowanych przez nadleśnictwa grzybobraniach. Informacje o nich znajdziecie na stronie www.lasy.gov.pl oraz stronach jednostek. Warto szukać porady w punktach skupu i u grzyboznawców - nadleśnictwa nie zajmują się ocenianiem grzybów. Bezpłatnych porad na temat zebranych w lesie grzybów udzielają wszystkie terenowe stacje sanitarno-epidemiologiczne, które znajdują się w każdym powiatowym mieście. Prowadzą one także rejestry grzyboznawców, którzy udzielają porad.

W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, czy podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Wezwany w porę może uratować życie. Nie należy lekceważyć takich objawów. Trzeba też pamiętać, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, później stan chorego gwałtownie się pogarsza.

Czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń?

Grzyby w polskich lasach można zbierać bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów i w zasadzie bez ograniczeń, ale są pewne wyjątki. Nie wolno ich zbierać w niektórych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu:  na uprawach do 4m wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny. Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Rygorystycznie należy przestrzegać zakazu wstępu na tereny wojskowe.

Należy oszczędzać duże, stare owocniki grzybów, gdyż nie są atrakcyjne kulinarnie, a  mają duże znaczenie dla rozwoju grzybów. Jeśli wiemy, że jakiś grzyb jest rzadki i ginący to także oszczędźmy go, nawet jeśli jest jadalny. Niezależnie od miejsca występowania część gatunków grzybów podlega całkowitej ochronie gatunkowej – poznaj dokładnie listę tych grzybów zanim wybierzesz się do lasu.

Czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać?

To pytanie jest zadawane od niepamiętnych czasów. Powstało zapewne tuż po słynnym dylemacie dotyczącym jaja i kury. Skoro jest tyle gatunków rozmaitych grzybów to spokojnie możemy stosować oba sposoby. Każdy jest dobry, ale  stosowany z rozsądkiem. Większe owocniki grzybów lepiej jest wyciąć, ze względów praktycznych, bo zaoszczędzamy sobie pracy przy czyszczeniu grzybów. Naturalnie nie w połowie trzonu, jak to nieraz widać przy zbiorze podgrzybków w celach zarobkowych. Możemy delikatnie podważyć także owocnik grzyba koniuszkiem noża. Wycinamy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem starannie przykrywamy to miejsce, aby grzybnia nie wysychała. Resztka trzonu grzyba szybko zgnije lub zjedzą ją ślimaki.

Grzyby blaszkowe, takie jak kurka, zielonka czy rydz lepiej jest wykręcać. Należy je wyjąć z podłoża tak, aby nie uszkodzić trzonu i także dokładnie zakryć grzybnię ściółką. Tak wyjęty owocnik łatwiej rozpoznać co do gatunku, a jest to bardzo istotne, aby wyeliminować pomylenie zielonki, gołąbka czy pieczarki z  muchomorem zielonkawym. Rozpoznaje się go m.in. po pochwie u podstawy trzonu, stąd nie można takich grzybów wycinać. Pamiętajmy, że jeden średni owocnik to dawka śmiertelna dla człowieka.

Jak zbierać i przechowywać grzyby zanim trafią do kuchni?

Pierwsza zasadą jest zbieranie tylko znanych nam grzybów. Unikniemy wtedy zatrucia na pozór apetycznie wyglądającymi, ale groźnymi dla naszego zdrowia owocnikami. Zbieramy tylko owocniki zdrowe, nieuszkodzone i młode, ale nie zbyt młode, bo wtedy trudno rozpoznać gatunek grzyba. Pozostawiamy w nienaruszonym stanie grzyby niejadalne, nieznane nam oraz osobniki stare, które pozostawiamy jako „nasienniki". Najczęściej i tak  są robaczywe. Czy wiecie dlaczego grzyby są robaczywe? Te „robaki", które dziurawią nasze grzyby, szczególnie z letnich zbiorów, to larwy (czerwie) muchówek. Właśnie w grzybach przechodzą część swojego rozwoju.

Warto także pamiętać, że owocniki grzybów to żyjące organizmy, które nawet po zerwaniu nadal rozwijają się i oddychają wydzielając dwutlenek węgla i wodę. Dlatego bardzo ważne jest prawidłowe przechowywanie owoców grzybobrania. Najlepsze są szerokie, wiklinowe koszyki, a nie plastikowe wiadra, torby czy woreczki. Nawet najpiękniejsze owocniki szlachetnych gatunków grzybów mogą być przyczyną zatrucia, gdy przechowywane będą w foliowej torebce i ulegną zaparzeniu. Często wybieramy się na grzybobranie daleko od domu. W trakcie szybko postępujących procesów gnilnych wywołanych złym przechowywaniem grzybów wydzielają się toksyny, szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego nawet powszechnie znane kurki czy podgrzybki mogą nam zaszkodzić, gdy je źle przechowamy.


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Uroczystości rocznicowe w Bykowcach

Uroczystości rocznicowe w Bykowcach

Jak co roku 10 września kombatanci, żołnierze, przedstawiciele władz i organizacji ziemi sanockiej a także leśnicy, harcerze i uczniowie szkół zgromadzili się przed pomnikiem  w Bykowcach k. Sanoka aby uczcić pamięć sześciu poległych żołnierzy Pułku Strzelców Podhalańskich z Sambora, którzy zginęli podczas wojny obronnej 1939 roku właśnie w tej miejscowości.
 

To w Bykowcach  10 września 1939 roku miała miejsce potyczka tylnej straży Pułku Strzelców Podhalańskich z Sambora z oddziałami niemieckimi. Plutonem karabinów maszynowych dowodził inżynier leśnik, ppor. rez. Marian Zaremba. Podhalańczycy podjęli walkę z najeźdźcą hitlerowskim, zadając mu spore straty. Z racji ogromnej przewagi liczebnej oddziałów niemieckich pozycji obronnych nie dało się utrzymać. W tej sytuacji porucznik Zaremba, sam pozostając na stanowisku, rozkazał wycofać się swoim żołnierzom. Po wyczerpaniu amunicji, ciężko ranny, został ujęty przez Niemców i zastrzelony przez niemieckiego oficera.

Tegoroczne uroczystości rozpoczęły się Mszą Św. w kościele w Bykowcach. Następnie wszyscy uczestnicy mszy przemaszerowali pod pomnik ku czci poległych żołnierzy. Po powitaniu gości przez gospodarza uroczystości Panią Annę Hałas, Wójt Gminy Sanok, uczestnicy obchodów mieli okazje wysłuchać ciekawej prelekcji Pana Piotra Kity, historyka z Liceum Ogólnokształcącego w Sanoku, który przybliżył obecnym tragiczne fakty z września 1939 roku. Bardzo liczne w tym roku delegacje parlamentarzystów, władz samorządowych, weteranów i kombatantów, służb mundurowych, leśników, harcerzy szkół oraz innych organizacji złożyły wieńce i kwiaty pod pomnikiem. Tradycją obchodów jest również uroczysty przemarsz uczestników ma miejscowy cmentarz, gdzie pochowano poległych żołnierzy. W środkowej części cmentarza znajduje się mogiła ppor. Mariana Zaremby, natomiast w jego północnej części, w grobowcu zbiorowym, pochowani są pozostali żołnierze.  Modlitwę za poległych poprowadził ks. Bogdan Blama, proboszcz parafii Sanok- Olchowce.  Wzruszającą część obchodów- apel poległych poprowadziła podporucznik Martyna Kosiorowska z 21-go Batalionu Logistycznego im. Gen. bryg. Jerzego Kazimierza Dobrodzickiego 21-szej Brygady Strzelców Podhalańskich z Rzeszowa.

Doniosłą rangę uroczystości zapewniła kompania honorowa 21 Batalionu Logistycznego im. Gen. Brygady Jerzego Kazimierza Dobrodzickiego 21 Brygady Strzelców Podhalańskich z Rzeszowa. Oprawę muzyczną tworzyła orkiestra Ochotniczej Straży Pożarnej  z Pakoszówki.

Głównym organizatorem uroczystości byli Wójt Gminy Sanok przy udziale 21 Batalionu Logistycznego im. Gen. Brygady Jerzego Kazimierza Dobrodzickiego 21 Brygady Strzelców Podhalańskich z Rzeszowa oraz Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Krośnie.